En segelmakarlärlings vedermödor..

Jag började sy ett IC storsegel i lägenheten för längesen. Först ställde jag upp paneler i CADen och plattade ut våderna med plåt utredningsprogrammet. Sen loftade jag upp panelerna på en stor MDF skiva på bockar i vardagsrummet i min lilla lägenhet. Man kan säga att projektet stoppades upp av att de hopsydda bitarna blev så stora att det började ta stopp mot väggarna. Även att mammas gamla Berninas matning inte var helt ok längre. Då beställde jag ett nytt segelställ till Wizadora från Morisons Sails i stället.

Jag köpte en ny symaskin för att även kunna sy kapell, sprayhood och sittbrunnstält. En Janome Esay Jeans, som lätt tuggade i sig kapellväv och bandförstärkningar utan att tveka. Vilket gav ny inspiration att fortsätta med att sy vidare på seglet. När jag inredde min nya verkstad med ett entresolplan där gjorde jag en ”Segelmakarebrunn” och fällde ner symaskinen i golvet.

IC segel layouten förlängdes med en ny panel mellan de två nedre lattorna. Sen minskade jag mastrundan lite och förlängde bomliket och förstärkte skothornet. För att anpassa det till D-kanot riggen istället då jag nu sålt Wizadora.

Prov hissat utan Cunningham dragen.

Lättvindstrim. Aluminium masten är betyldligt mjukare än den nya kolfibermasten. Så det blir lite spännande att se om man måste ändra mast kurvan. Det är insytt lite form vid varje latta.

Gybing centreboard

Mitt första försök med ”gippande centerbord”

Teorin bakom är att man gör centerbordshuvudet (delen inne i centerbords trumman) konisk med sin tjockaste del bakom centerborsprofilens tryckcentrum. Vilket gör att det vrider sig några grader mot lovart och ökar anfallsvinkeln. Detta minskar kanotens avdrift ie. förbättra höjdtagnings förmågan.

Kolfiber mast projekt

Vi har införskaffat färdigproducerade kolfiberrör med invändiga skarvar. Bas rör har en ytter diameter på 55 mm och godstjocklek på 2,5 mm. En skarv vid spridaren och en vid övre vant infästningen. Toppröret är konat och kapat 0,5 grader i underkant, det ger en rak bakkant för likrännan. Likrännan är från 49er reservdelar.

Ritning av kolfibermast

För att kunna limma ihop rören rakt byggde vi en ”V” ränna. Det underlättade att mäta in masttoppen och få baksidan på masten rak. Det gjorde det väldigt enkelt att få en rak syftlinje utmed masten.

ABS plast likrännan limmas med ett två komponents special lim. Vi gjorde en mall som hjälpte till att linjera ut kanterna på ränna. Masten maskerades med tejp så överflödigt lim lätt kunde tas bort.

Spridarfäste och bomfäste i kolfiber

Jag började med att CAD modellera upp spridarfästet efter storlek och vinklar utifrån Selden beslaget. Som vi haft på aluminiummasten, ökade tjockleken på godset till 2,0 mm och fick till lite släppvinklar. Mot denna formade jag en han och honform att klämma kolfiber väven i mellan. Dessa 3d printades och våtslipades, tejpade med brun packtejp och smordes in med släpp släppmedel.

Ca 10 lager 200 grams matta blir 2 mm tjockt. Klippte till bitar som skall forma U-et utmed masten, i dessa klipptes ett jack på var sida för spridarna. Där efter bitar som passade i spridarfästena samt remsor av riktad kolfiber att binda samman dem med. Kolfiberväv bitarna blöttes med epoxi och varvades ner i formen. Han formen pressades ner med hjälp av skruvtvingar för att pressa ur över flödig epoxi.

Efter att fästet rensågats och slipats vägde det ca 110 gram och känns hårt som stål.

Välkommen till KJsailing och Bike & Boat Shed

Har börjat modernisera min hemsida. Här kommer jag lite blygsamt nu i bloggform beskriva mina projekt i BBS (Bike & Boat Shed). Några exempel på vad som är på gång:
Familjebåten (NF) Alma skall få motorn genomgången.
GSXRen (Gixxer) skall få rejs kåpor och preppas till Classic Superbike trim.
D-kanoten Embla skall få ny kolfiber mast och ny fock skall sys.
Cafe recer projektet på min gamla Yamaha XJ 900 fortsätter också.
Hälsningar Kalle i BBS

Jag nås på kalle[@]kjsailing.com eller på sociala medier

https://www.facebook.com/kalle.jonasson.71/