D-kanoten Mjölners Byggdagbok Del 2

Söndag 20/2 2011
Mikael hjälper mig idag att montera inredningen i skrovet. Allt eftersom spant och stringers kommer på plats riktas skrovet inredningen upp.

Aktern och förens bord kommer böjas ihop när spanten limmats mot skrovet. Vi spände ihop skrovet runt spanten med spännband. Nästa steg blir att hålkärls limma runt alla spant och stringers.

Sidohyllan låses till sittbrunnens aktre och främre skott med tabbar och plugg igenom dessa.

Prov lägger däcket, det är lite kul att se hur det tar sig ut.

Här inne skall man knoppa om några månader…

Måndag kväll 21/2 2011
Köper planhyvlade lister på Byggmax, nu får de torka lite sen skall de limmas som förstärkningar där det behövs.

Börjar med de invändiga hålkärlslimningarna. Börjar med facket runt nollspantet. Lägger 290 grams matta på botten mellan spanten.

1/12 av botten försedd med glasfiber matta.

Tisdag kväll 22/2 2011
Nu är 2/12 delar av botten försedd med glasmatta. Blyfacken och vinstuven för fack 2 och 3. Nu går det inte så fort fram längre. 10 kvällar till så kanske skrovet börjar bli klart invändigt. Tyvärr kommer det lite andra plikter i mellan nu också som tjänsteresor och andra distraktioner.

Lördag 26/2 2011

Emma och Kerstin hjälper till och hålkärlslimmar spant och sidohylla.

Torsdag och fredag kväll limmar och glasar jag två fack till i botten. Lite över en timme känns som det är ok att ryggen klarar att stå lutad över skrovet och pensla nere i botten.

Söndag till onsdag 27/2 -2/3 2011

Avbrott i bygg processen för mässbesök i Düsseldorf på Euroshop 2011. Branschmässa vart 3dje år som vi i butiksinredningsbranschen inte får missa. 17 mässhallar med allt från nickande tomtar till det senaste i boutique design. Nya fräcka material och design lösningar som man måste ha koll på.

Torsdag kväll 3/3 2011

Tillbaka i verkstan igen limmar vi furu lister utmed sidan på centerbordstrumans sidor. Tanken är att göra likadant på däcksbalkar och där t.ex.. förstags och sidovant infästningar behöver förstärkas.

Mycket skruv tvingar är bra och ha (tack för lånet 🙂

Trött båtbyggarlärling. Vi har haft mycket att göra på våra dagliga jobb men det känns ändå väldigt kul och nu har vi en helg att hinna lite mer på.

Fredag kväll 4/3 2011
Hände inte mycket, jag köpte mer filler till epoxin. Plockade bort alla skruvtvingar och kände på styrseln i centerbordstrumman. Det är häftigt att känna hur skrovet blir styvare och styvare allt efter vi limmar fastdelarna. Återvänder till soffan och “På spåret”.

Lördag 5/3 2011
Limmar furulister som förstärkning vid förstagsinfästningen.

Vi limmar lister fram på borden i fören. Nu blir det enklare att spänna ihop fören med skruvtvingar. Så i morgon limmar vi ihop fören.

Gröt. Epoxi med NM glasfiber klipp, Filler 51, Tix och microballonger blandat till en trögflytande gröt. En bland pinne till skuren med en rundning som en finger topp. Perfekt att hålkärls spackla med.

Hålkärlslimmar alla invändiga hörn.
Täcker insidan med glasfiberväv.

Söndagen 6/3 2011 “A nose job”

Lite passande och klurande över hur vi skall spänna ihop borden i fören.

Vi pressar upp bottenborden med spännband, Furu klossarna som är på limmade borden underlättar för att man skall kunna klämma ihop med tvingar. Sen skall de givetvis sågas bort.

Trycker i epoxi med filler i gliporna mellan borden och inre förstäven.

Sen klämmer vi ihop boden med skruvtvingar och spänner åt spännbanden. Vi limmar inte det översta bordet då det blir lite böjt av spännbanden. Så de får limmas i morgon istället.

Hålkärlslimmar invändigt och läger glasmattor i mellan stringers spant och stävar.

Måndag kväll 7/3 2011

Översta bordet limmat på plats med en rejäl hålkärl också.

Nu är hon vatten tätt i fören i alla fall 🙂 !

Tisdag kväll 8/3 2011

Näsan till putsad och snygg.

Sen har kvällen inneburit slipning invändigt. Det blir nog slipande i morgon också.

Till helgen hoppas jag på att få till aktern.

Onsdag kväll 9/3 2011
Pratar bort kvällen med Gustav von Heijne. Det var Gustav som egentligen to initiativet till att vi kom igång och rita nya D-kanoter. Gustav är ägare till en av Torsten Sörviks första Tejst kanoter. Vi har genom åren bollat olika idéer om och hur samt varför man skall göra på ena eller andra sättet. Det skall bli kul att får se våra kanoter segla mot varandra till sommaren.

Lördag 12/3 2011
Lägger ett antal slip timmar och limmar klossar på akterborden för att förbereda akter hoplimningen. Hålkärlslimmar akterstringers och akterstäv.

Söndag 13/3 2011
Första bakslaget! Pang!  Där small ett av de aktre borden av när vi nästan hade spänt ihop dem.

Får laska i en ny del till akterbordet och så får vi pröva igen. Provar med att lägga träådringen åt “fel” håll på plywooden, jag kommer göra så på nästa byggsats. Sen blev det ytterligare några timmars slipning invändigt.

Läs vidare i Byggdagbok 3